Stackel och el

På omslaget av senaste numret av tidningen Jakt och jägare syns en ägare som har stackelhalsband på sin hund. Hunden uttryck visar inte en lycklig glad jakthund för den som kan läsa ansiktsuttrycket.

jaktojagare

Hur kan en stor svensk tidning ha en sådan bild som omslag?! Bilden må vara från ett annat land, får vi ju hoppas då det är olagligt i Sverige, men vi ska inte stödja någon form av oetiska redskap i jakten.

Hur kan man kalla hunden sin bästa vän och sedan göra illa den på detta sätt? Vad tror man att man uppnår med att tillfoga hunden smärta?  Blir den en bättre jakthund?  Blir den mer skärpt? Knappast då hundens tillvaro i skogen, och antagligen i vardagslivet också om halsbandet används då också, går ut på att försöka undvika smärta. Hunden blir fullt fokuserad på smärtan och kan ju knappast bli en bättre jakthund.

Är det en bättre dressyr man är ute efter?  Ja då ligger det ju hos ägaren att träna inkallning,  att jobba med hunden på ett sätt som gör att hunden VILL vara medägaren, enklast genom belöningsbaserad träning som vi via inlärningspsykologi vet fungerar. Du blir mer motiverad av att göra något om du får en belöning än om du bestraffas när du inte gör rätt.

Så skämmes ta mej fan redaktionen för tidningen Jakt och jägare!

Hoppas fler med mig mejlar redaktionen om olämpligheten i att ha denna bild!  Jag kommer inte stödja den tidningen. Adressen till redaktionen är jakt.jagare@jrf-lj.org

I jordbruksverkets (PDF) föreskrifter och råd om skötsel av hund framgår följande på sidan 11

Elhalsband och stackelhalsband

Elhalsband och stackelhalsband får inte användas på hundar. Med elhalsband menas halsband som ger hunden elstötar. Stackelhalsband är ett halsband med taggar som skärper verkan av halsbandet.

När det gäller jakt är etiken det absolut viktigaste, att inget djur skadas eller plågas i onödan. Det är det som legitimerar att vi fortfarande får utöva jakt i det här landet. Att djur måste dö för att vi ska äta kött är oundvikligt men djur ska inte plågas i processen. Det är ingen lycklig jakthund på bilden och jag blir otroligt ledsen av detta. Det är inget jag kan stå bakom!

Jag var glad när man i ett nummer i tidningen Hundsport (som ges ut av SKK) fick läsa om en jägare och hundtränare som tränade sina hundar med positiva inlärningsmetoder och förklarade hur mycket längre man kommer med en glad hund som vill arbeta med sin ägare än en hund som bara tvingats till lydnad. Något för tidningen Jakt och jägare att läsa och göra om göra rätt!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

5 Svar på “Stackel och el”

  1. Elin & Olle

    Mår illa av den bilden… fyfan man ser på hela hunden, ingen lycklig hund…
    fattar inte hur en svensk tidning kan använda denna bild… finns många fina jaktbilder med lyckliga hundar utan olagliga halsband (som skadar dem)….
    hoppas många mejlar o ger dem en tanke ställare…

    Svara
  2. Malin

    Är så trött på detta, man tror ibland att jaktmeriterade hundar bär ett annat språk en “vanliga” hundar. Hur ofta har jag inte hört folk som blir bitna av sin hund som jag har? Min är tydligen lite trevligare för den inte har lika mycket jakt. Men så är det ju verkligen inte, det handlar ju om metoder man tillämpar sin hund som går i jakt. ( jag menar inte att det är fel att hunden biter sin matte den kan vara trängd men så jäckla många kör på att det är pga jaktegenskaperna). När jag var på konstgryt använde som tur var ingen någon olaglig metod. Väldigt “mjuka” hundar faktist! Så jag fattar inte varför man ska anväda ett sådant exempel på framsidan på en tidning 🙂

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Ja jag har också stött på många som tror att hundar av jaktraser är nån annan sorts hund, som inte skulle kunna gå att uppfostras annat än med hårda metoder. Så gammalt och förlegad. Man ska verkligen INTE göra som man alltid gjort.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.