Vad kostar det att skaffa kanin?

Tänkte redovisa lite kostnader som vi haft för kaninerna. Det är inte ett “djur för barn” kan vi lätt konstatera: väldigt känslig med kosten, vanligaste sjukdomarna beror på fel kost, det kostar att ge dem ett tillräckligt utrymme.

Vi har köpt det mesta begagnat. Endast hönsgården är ny.

Stor bur på hjul med två våningar: 600 kr
Hönsgård inkl 3686 kr
Kaniner inklusive tillbehör med en mindre enkelbur, spånsäck, pelletssäck, matskålar, vattenskålar: 1500 kr
Förstärkt putsnät att klä hönsgården med för att inte rovdjur ska ta sig in: 2300 kr (eftersom vi vill ha dem ute året runt och dygnet runt, även då vi inte är hemma)
Stor vattenskål för utomhusbruk, borste, klotång: 500 kr
Hö, Halm, Alspån: 1000 kr

Så sammanlagt har vi lagt ut ca 9500 kr. För en del kan det kännas som mycket pengar, för mig är det värt det. När vi fick avliva Alf och Theo hade vi plötsligt flera tusen kronor mer i månaden men livet kändes tomt. Jag hade betalat dom tusenlapparna varje dag resten av livet om jag fick behålla Alf och Theo. Samma med kaninerna. Det kostar att ha djur om man vill ge dom ett bra liv. Men mitt liv blir rikare även om jag blir fattigare och lite skitigare. Herregud så dom bajsar! Tömmer nästan en hink per kväll när jag rengör hägnet. Gunhilds stora pluttar ligger lite överallt. Nya verkar hålla sig lite mer på samma ställe.

Till dessa kostnader tillkommer ju veterinärvård. Båda behöver kastreras eftersom honor i hög utsträckning drabbas av cancer i livmodern. Det är några tusenlappar till. Gunhilds operation är planerad till höstlovet, då jag är hemma. Nya är yngre och får vänta till våren.

Man behöver så klart inte göra så stor hägn som vi har men ju bättre djuren har det desto friskare blir dom. Enligt djurskyddslagstiftningen ska kaniner ha möjlighet att utföra naturliga behov som att hoppa, springa, gräva, gömma sig, spana, söka mat och gnaga. Dessa beteenden kan inte utföras på liten yta som en enkelbur eller ens dubbelburen vi har. De behöver någon form av hage/inhägnad också.

En sak jag tycker är fantastiskt med djur är hur de ofta förenar oss. Vi har fått böcker och idag äppelgrenar till kaninerna av människor som vill bidra. Äppelkvistarna var poppis!

Vi har också fått reda på var Gunhild kommer ifrån och det visar sig vara en av mina barndomskompisars stall. Lite kul ändå att världen är så liten ibland.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"