Om du verkligen vill lära dig träna hundar på ett effektivt, roligt och humant sätt så måste du besöka denna sida. Handlar om att använda positiv förstärkning som effektivt ökar hundens chanser att göra rätt och snabbare lära sig det. Några kanske känner igen henne som Kikopup på youtube. Hon har många bra videos om hur man tränar hundar i olika situationer typ sluta dra i koppel eller skälla på hundar, komma på inkallning och olika trix. Kolla in henne. Hon är superduktig! Mycket är på engelska men lätt att förstå.

Det här passar alla hundar, oavsett användningsområde. Även jakthundsägare har stor nytta av att tänka så här då relationen blir starkare och hunden jobbar bättre i slutändan. Så ta er tid att kika in på hennes hemsida och läs mer!

Du kan lära dig följande:

Progressiv Förstärkningsträning innebär att man träna genom att förstärka önskade beteenden så de upprepas i framtiden och förhindra att oönskade beteenden förstärks. Att avbryta och förhindra oönskade
beteenden utan fysisk bestraffning eller hot och samtidigt belöna ett
alternativt beteende (att träna in ett önskat beteende som ersätter det oönskade). Ta hundens känslor och stressnivåer i beaktande. Miljöträning är viktig så att hunden klarar av omgivningen på bästa sätt. Förenklar i vardagen.

Genom att använda markörer i träning (klicekr, röst, beröring, visuell markör) som förtydligar för hunden vad vi menar. Snabb belöning förstärker och snabbar upp inlärningen.

Metoderna baseras på etiska, effektiva, respektfulla träningsmetoder som baseras på den senaste forskningen.

12 skäl att avstå från bestraffningar och hot!

Anledningen är en rad vetenskapliga och etiska skäl. Om man använder sig av bestraffning och hot riskerar man att framkalla oönskade bieffekter av träningen utöver det uppenbara obehaget och traumat det innebär för en hund att bli bestraffad.

Några av de allvarliga problem som fysisk bestraffning och hot medför:

1) Utan perfekt tajming, hårdhet och upprepning förlorar bestraffningen sin tänkta funktion och blir inget annat än fysisk misshandel.

 2) Hunden lär sig att undvika den som bestraffar för att kunna göra det beteende som bestraffas i fred.

 3) Bestraffningar kan relativt lätt skapa livslånga, känslomässiga
trauman.

 4) Bestraffningar ökar produktionen av stresshormoner och kan leda till upphetsning och aggressiva beteenden.

 5) Hunden vänjer sig vid bestraffningen, vilket gör att bestraffningen måste bli tuffare och tuffare hela tiden för att ha någon effekt på en hund som lärt sig uthärda.

 6) Det går inte att ändra en hunds grundläggande känslomässiga inställning till att tycka om barn, främmande människor eller hundar (eller något överhuvudtaget) genom att använda bestraffning. Det enda man kan göra är att trycka ner det oönskade beteendet, känslan är dock fortfarande (i bästa fall) densamma men troligtvis sämre än innan bestraffningen.

 7) Hot och bestraffning kan göra att hundarna inte vågar visa hotsignaler utan går direkt till att bita om de blir trängda/obekväma i en situation.

 8) Hundar som tränas med bestraffning känner sig ofta fångna av sina ägare eftersom de riskerar att bestraffas om de tex lämnar ett ”sitt kvar” eller avviker från ägarens sida (för att komma undan ett påträngande barn tex). Hundar som inte känner att de kan fly undan jobbiga situationer kommer bita istället för att gå undan.

 9) En bestraffning som syftar till att minska ett beteende kan i själva verket få beteendet att öka i intensitet eftersom bestraffningen innebär att man ger hunden uppmärksamhet.

10) Bestraffningar gör att ägarens närvaro blir mindre belönande för hunden. Om du bestraffar din hund blir det svårare och svårare att överträffa andra belöningar i omgivningen. Din hund kommer föredra störningarna i omgivningen framför dig eftersom den mer och mer ser dig som en bestraffning snarare än en belöning.

 11) Hundar som tränats med bestraffning och hot erbjuder inte gärna beteenden frivilligt vilket gör det betydligt svårare att lära in komplexa beteenden.

 12) Tränare som använder bestraffning och hot kommer bestraffa oftare och oftare eftersom bestraffning är förstärkande för den som bestraffar (Bestraffningen leder ofta till ett snabbt men tillfälligt resultat -Att slå hunden fick den att sluta skälla så tränaren kommer med stor sannolikhet upprepa beteendet, att slå hunden igen). Med andra ord påverkar hot och bestraffningar ägarnas beteenden i stor utsträckning vilket leder till en ond cirkel.

Det är så illa och egoistiskt att fortsätta med bestraffningar nu när vi vet detta. Kunskap är bästa sättet att bryta onda cirklar och våld! I alla sammanhang!

Sammanfattningsvis är Progressiv Förstärkningsträning ingen
”låt gå-träning”. Den kräver att alla hundens beteende möts av konsekvenser, att tränaren ser hunden och vad den behöver för att utvecklas.

______________________________________________________

Om varför man inte ska använad strypkoppel! Hon illustrerar med bilder på sin sida så gå gärna in och titta och läs mer, detta är bara korta beskrivningar av den information som finns. Läs mer här.

Kan det vara fysiskt skadligt att fästa ett koppel i ett halsband som sitter runt hundens hals?

Att fästa ett koppel i ett halsband som sitter runt hundens hals kan orsaka fysisk skada på hunden om den någon gång skulle sträcka eller dra i kopplet. Detta för att hundens hals är full av ömtålig och viktigt fysik som håller din hund frisk. Sköldkörteln t.ex. sitter på framsidan av halsen under struphuvudet. Bara en händelse där hunden drar i halsbandet kan orsaka allvarligt skada på din hunds hälsa, precis som en skada på din hals kan orsaka bestående hälsoproblem för dig. Varför skulle du ta risken? Den enda fördelen med att låta hunden bära halsband istället för sele är att det går snabbare och enklare för den som hanterar hunden att sätta på det vid promenad.

Faror med att använda halsband:

Nackskador – Endast ett enstaka tillfälle av drag eller ryck i kopplet skulle kunna orsaka allvarliga nackskador. Nackskador inkluderar blåmärken, whiplash, huvudvärk, krossad luftstrupe, skadat struphuvud och brutna ryggkotor. En nack- eller ryggradsskada kan orsaka förlamning eller neurologiska problem.

I en studie av Anders Hallgren, publicerad i nyhetsbrevet ”Animal Behaviour Consultants Newsletter” 1992, framkom att ”drag och ryck i kopplet” framförallt påverkade hundens hals och nacke. Studien omfattade 400 hundar och den visade att det inte fanns något samband mellan koppelhantering och bröstkorgsdefekter. Däremot visade studien att ett av det tydligaste sambandet fanns mellan nackskador och drag/ryck i kopplet.  91 % av hundarna, som hade nackskador, hade också blivit utsatta för ryck i kopplet av ägaren eller tillåtits att dra i kopplet under längre perioder.

Ögonproblem – I en studie av Pauli AM, Bentley, E Diehl, KA, Miller, PE ”Effects of the application of neck pressure by a collar or harness on intraocular pressure in dogs”, framkom det att tryck på ögonen “ökade betydligt när kraft/våld användes mot halsen genom ett koppel eller ett halsband, men inte genom en sele, på hundarna i denna studie”. Den här typen av intraokulärt tryck kan orsaka allvarlig skada på hundens redan mycket tunna hornhinna, orsaka glaukom (grön starr), eller andra ögonskador.

Öronproblem – Dr Peter Dobias, DVM, säger i en artikel att ”Hundhalsband kan orsaka sjukdom och eventuellt leda till cancer” och att öron- och ögonproblem ofta är relaterade till drag i koppel. När hunden drar i kopplet, förhindrar halsbandet genomströmningen av blod och flödet från lymfkörteln till och från huvudet”.

Underfunktion av sköldkörteln – Halsbandet ligger över det område där sköldkörteln sitter. Dr Peter Dobias säger i sin artikel, ”den här körteln blir allvarligt traumatiserad när en hund drar i kopplet, den blir inflammerade och slutligen ’förstörd’ av kroppens eget immunsystem när den försöker ta bort de inflammerade sköldkörtelcellerna. Skadorna på sköldkörteln kan leda till underproduktion av sköldkörtelhormonet, vilket inte är bra eftersom sköldkörteln kontrollerar ämnesomsättningen i varje cell. Symptomen kan vara låg energi, ökad vikt, hudproblem, håravfall och tendens för öroninfektioner och organkollaps”.

Fel på nervsystemet i frambenen – En annan hälsofara som Dr Peter Dobias pekar på i sin artikel är eventuella fel i frambenens nervsystem. Han skriver ”Överdrivet slickande på tassar och frambensförlamning kan också relateras till din hunds halsband. Drag i koppel klämmer nerverna som går ner i benen. Detta kan leda till en onaturlig känsla i tassarna och hunden kan börja slicka på tassarna. Dessa hundar är ofta feldiagnostiserade som allergiska, när allt som behövs göras är att ta bort halsbandet och behandla nackskadan”.

Beteendeproblem – Den vanliga utgångspunkten är att bland alla djur med en hjärna, är beteende kopplat till hälsa. I Anders Hallgrens studie, som publicerats i ”Animal Behaviour Consultants Newsletter” 1992, fann han ett samband mellan skada och beteende. Anders Hallgren skriver ”Att hundar är så lika människor kommer som en överraskning för många”. ”En vanlig orsak till beteendeproblem hos hundar är sjukdom och smärta. Enligt dem som jobbar med problemhundar är den mest vanliga orsaken för smärta och sjukdom skada på muskler och skelett”. Anders Hallgrens studie fokuserade på ryggskador. I en grupp på 400 hundar hade 79 % av de aggressiva hundarna ryggproblem, medan 21 % inte hade ryggproblem. Av de reserverade och skygga hundarna hade 69 % ryggproblem, medan 31 % inte hade det. Den här studien visar att det finns ett samband mellan hälsa och beteendeproblem.

Ja behöver man säga så mycket mer? 🙂

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “Grundstenarna i hunduppfostran!”

    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Tack! Själv gillar jag inte att läsa allt för långa texter, föredrar mycket bilder och lite text men ibland måste man ju sväva ut lite 😉

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.