Våld är alltid en sämre lösning

Så kloka ord jag mötte i denna artikel om våld mot hästarna inom ridsporten. Läs hela artikeln här.

Våld är alltid en sämre lösning än den “rätta” lösningen, men det är ofta mycket svårt att hitta “rätt” lösning utan tillräcklig kunskap och erfarenhet“.

Huvudet på spiken så att säga!

En annan orsak till våld mot hästar är vad min vän Emelie Cajsdotter kallar “omvänd empati”. Alltså att tillfoga hästen den smärta och det obehag du känner att den har gett dig, genom sin handling eller dåliga prestation. I situationer där vi hoppas och förväntar oss en prestation av vår häst, som inte blir vad vi önskat oss, kan frustrationen orsaka att ryttare tycker att det är rättvist att påföra hästen smärta. Smärta som är lika med eller överstiger den dåliga känsla, eller den psykiska smärta, som han eller hon menar att hästen är skuld till.
Denna bestraffning är obegriplig för hästen och leder bara till andra problem, vilket en oerfaren ryttare eller tränare ännu inte har förstått. (Annars skulle denne inte ha straffat hästen.)

Det här tror jag är precis som många hundägare gör. Man “straffar” hunden för den egna frustrationen! Det är bara kunskap som kan råda bot på detta. Man kan aldrig kommunicera genom våld då våldet omöjliggör inlärning hos den andra parten. Det är också våld att hota och skrämmas, alltså inte bara slag/sparkar osv. Men att stå lutad över en hund och gapa åt den är hotfullt och att skrämma hunden genom att sparka mot den (även om intentionen inte är att träffa) är lika oacceptabelt.

Jag vill också ställa den etiska frågan: Vad har vi för rätt och ansvar när vi tvingar igenom vår vilja på en annan individ. Är detta motiverat genom ägande?”

Ännu klokare slutsats! Så fantastiskt kul att läsa att även hästsporten börjar reagera och reflektera över vad man gör och konsekvenserna av det. Bara för att hästen är större och starkare behöver man inte använda våld. Djur är samarbetsvilliga i och med att vi redan har övertaget då vi styr och kontrollerar deras grundläggande behov så som mat, vila, utevistelse, värme osv.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “Våld är alltid en sämre lösning”

  1. Malin

    Alltså jag har slutat neja min hund vid hundmöten och istället börjat skvallra. Ser en tryggare och gladare hund. Om man ser det som att det är vi som ska skydda hunden och att det är vi som inte håller ett bra avstånd om det går fel köper hunden det. Jag upplever tom att min hund klarar av svårare situationer när vi börjat skvallra lite som jag hjälper dig matte/husse om du hjälper mig:) tycker inte att nej är våld men jag tror absolut det kan leda till en sämre reaktion:)

    Svara
  2. Karin

    Jag kan inte annat än hålla med om att det är bra att både häst- och hundsporten börjar reagera på våldsamma ageranden!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.