Nu kan jag inte svara för hur säker källan till detta är, då jag inte själv läst studien, men för mig är detta ingen nyhet eller “rocketsiensce”. Ett forskarlag har använt sig av röntgen för att försöka svara på frågan om hundar kan känna t ex kärlek. Läs hela nyheten här (engelska).
“A new study is beginning to prove with scientific evidence that dogs do indeed love. Over the past two years, Emory University Neuroscientist Gregory Burns has been looking at MRI images of dogs’ brains in a study to find out what dogs think of humans. He released a few of his findings in an op-ed piece for the “New York Times” on Oct. 5, 2013“.
Som de skriver i inledning så frågar du en hundägare om deras hund kan känna kärlek så blir nog det snabba svaret “ja”. Vem har inte sett glimten i ögat på sin hund, hur kroppsspråket förändras när något kul och spännande ska hända, välkomsthälsningar osv. Så klart visar detta att hundar har känslor, likt våra. Forskare anser nu att resultaten kan bidra till att vi kommer att behandla hundar annorlunda i framtiden.
“As these studies continue to release information on the emotional lives of our dogs, it will throw light on how we train. I believe we will begin to see a much stronger push toward positive training, and even the positive methods we now use may become drastically different in the few decades ahead“.
Nu tycker inte jag att man enbart behöver gå på forskning för att förstå att positiv förstärkning är mycket bättre än att använda sig av tvång, skrämsel, blind lydnad/disciplin osv. Det borde väl ligga i ett etiskt förhållningssätt att man hellre jobbar MED än MOT. Att man hellre gör relationen till något positivt än till en kamp. Att man hellre försöker förstå hundens beteende än att blint underkasta hunden sin egen vilja i specifika situationer (t ex tvingar en hund att sitta nära ägaren om den känner hot eller rädsla från något. Bättre att istället hjälpa hunden i situationen genom att öka avståndet till det hunden känner obehag från).
Men forskning är bra. Forskning kan göra att några inbitna hundtränare med mycket vilja av att “hunden ska bara lyda” kanske får sig en tankeställare. Forskning kan också göra så att vi bättre förstår varför vi gör som vi gör.
Go R +.
Tar du till dig av vad forskning säger om hundträning?
- Ja, jag vill alltid lära mig mer och bli bättre (91%, 10 Votes)
- Ibland, beror på resultaten (9%, 1 Votes)
- Nej, jag vet själv vad som funkar (0%, 0 Votes)
- Annat (0%, 0 Votes)
Total Voters: 11
Kan bara säga att jag håller med , men jag tänkte på det där du skrev angående att man “tvingar hunden vara nära hos ägaren om den är rädd” vet flera hundar som faktiskt har känt trygghet i att bli uppburen vid situationer där hunden varit rädd för människor som kommer och klappar. Där de då känt trygghet i att få vara i famnen och slippa bli klappad. Samt situationer när hundar varit för närgångna där de de fått trygghet att ägare varit nära och tagit kontrollen och varit närmast hunden vid en jobbig situation. Behöver inte alls vara dåligt tycker jag ?
Men i de fall du beskriver är ju inte hunden tvingad. Men om man rycker å sliter i en hund, tvingar den att göra något fast hunden verkligen inte vill.
Ok då är jag med på hur du menade ?