Att tänka på sig själv i hundträningen

Läste ett intressant inlägg på Fb från kloka Lena här om dagen som fick mig att tänka till. Om att man analyserar hundens beteenden för mycket istället för att analysera det i andra änden av kopplet – mig själv.

Jag är helt klart en sån som analyserar för mycket, är delvis utbildad till det i min yrkeskarriär och den sidan är svår att stänga av. Varför reagerar Alf på den hunden? Varför skäller Theo när han går ut genom dörren? Varför gör dom si eller så?

Men om jag skulle titta på mig själv istället?

Jag får hela tiden träna mitt tålamod, har lätt för att bli frustrerad. När jag blir frustrerad har jag lätt att gå tillbaka i reflexer istället för att tänka strategiskt. Blir jag frustrerad så lyssnar inte hundarna, det har jag ju märkt om och om igen.

Jag har lite kontrollbehov och är rätt hönsig av mig. Tror att hundarna ska må dåligt av det mesta eller kommer skada sig eller … osv. Vill gärna kontrollera omgivningen.

Får lätt dåligt självförtroende när hundarna inte uppför sig, att det är min träning som är dålig, jag som inte är tillräckligt duktig osv.

Fokuserar bara på träningstillfällen som kommer sällan å saknar en plan för vardagsgrejerna (som är det vi egentligen behöver träna på som att inte skälla vid dörren osv). Då blir jag oförberedd på promenader och har sällan godis med mig så när jag kommer på att skvallerträna på en vanlig promenad så har jag inte belöning med mig.

Så om hundarna kan spegla mitt beteende så skulle jag ge följande råd till mig själv:

Slappna av! Skit i varför hundarna gör si eller så, det kommer jag ändå aldrig få svar på. Träna på, det kommer att ge med sig.
Var förberedd i vardagen, ta vara på vardagstillfällena att träna smått och stort.
Ni kan! Fanken vi har klarat nybörjarklass i rallylydnad trots att vi är helt nybörjare på hundträningsgrejen och definitivt inte känner oss som något tävlingsekipage. Det ser bra ut på filmerna och kontakten som Alf ger visar på att vi byggt upp en fin relation.

Dom är världens bästa kompisar och vilken tur jag har att Alf har varit så förlåtande i början, som ny hundägare kunde jag knappt nånting. Som tur var har jag gått på bra hundkurser och fått lära mig vikten av positiv förstärkning.

IMG_1013

 

 

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

Nose work nu officiellt på prov

Det låter jättespännande att Nose work nu antagits av Svenska Kennelklubben vilket innebär att det kommer att bli en officiell hundsport i Sverige. Här hittar du tävlingsregler m.m. på Svenska Nose work klubbens hemsida.

Theo tax ska absolut få prova tävla i detta, han är ju en stjärna! Då blir det till att söka tävlingslicens eftersom han inte är en registrerad tax på SKK.

Vi måste snart anmäla oss till en Nose work fortsättningskurs. Vi har ju gått steg 1 och provat på att jobba med olika nosbanor, men mest rumssök eftersom det är lättast att göra hemma. Ska prova mer utomhus och så ska jag göra en egen diskrimineringsbana.

Nose Work är inspirerad av de utmaningar som specialsökshundar möter i sitt arbete. Målsättningen med sporten är att ge hundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom nosarbete. Sporten går ut på att hunden ska söka efter specifika dofter i olika miljöer där varje ekipage i första hand tävlar mot sig själv. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller  kostsam utrustning och bygger på hundens medfödda instinkt att använda sitt luktsinne. Nose Work är en sport som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt.” // Snwk.se

Här får även reaktiva hundar delta:

Reaktiv hund ska bära ett gult band. Det gula bandet signalerar för andra tävlande att hunden behöver extra utrymme. Gult band ska tillhandahållas av tävlingsarrangören.”

 

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"