Bullet journal

Hundbloggandet och hundträningen har ju legat på is ett bra tag. Mest pga husbygget och allt som kom med det. Att ha flyttat in var bara början. Nu återstår ju “the neverending story” av att skapa den boendemiljö, både invändigt och utvändigt som vi vill ha.

Så för att komma igång igen och hitta tillbaka till inspiration, organisation och framför allt ta tag i saker så har jag hittat en ny grej. Förstår att jag är lite sen på bollen här men bättre sent än aldrig. Metoden har funnits i många år men först nu har jag kommit i kontakt med den.

Tanken är att testa detta ur mitt yrkesmässiga intresse för mindfulness och att skapa ordning och minska stress. Ett test för att se om det är något som går att rekommendera i mitt jobb. Förhoppningen är att det ger goda effekter på nya vanor även i privatlivet.

Så för att förstå vad det ska gå ut på har jag gjort min egen guide för mig själv som jag gärna delar med mig av. Finns hur mycket som helst om man googlat eller söker på Instagram och pinterest.

Syftet för mig själv är att testa metoden utifrån teorin att det man skriver ner blir verkligt, det man planerar för blir av. Att byta ut dåliga ovanor mot goda vanor. Att fokusera på de val som tar en närmare de mål man har. Sånt som jag annars kommer i kontakt med inom humanpsykologin genom olika terapier som ACT, CFT, KBT…

Det ska bli intressant helt enkelt.

Vad är Bullet journal?

Ursprunget är ett kreativt, flexibelt och beroendeframkallande organisationssystem. Det är som en kalender, att göra lista och dagbok på en och samma gång. Det är bara du själv som bestämmer vad du ska göra med det tomma pappret du har framför dig.  Bullet journal-metoden handlar om mycket mer än att organisera dina anteckningar och att-göra-listor. Det handlar om vad upphovsmannen (Ryder Carroll) kallar medvetet levande: att rensa bort distraktioner och fokusera din tid och energi på det som är verkligt meningsfullt, både på arbetet och i ditt privatliv. Det handlar om att spendera mer tid på det du bryr dig om, genom att jobba mot färre mål.

Vad innehåller en Bullet Journal?

En av nyckeldelarna bakom en bullet journal är en så kallad ”future log”. Det är här du delar upp några sidor i en kalender och skriver ner saker som händer (som semestrar och andra händelser) och saker du skulle vilja göra (som dina mål och ambitioner) varje månad. Du kan dela upp det hela i sex eller 12 månader, beroende på vad du föredrar. Du kan också välja att dela upp det per månad, vecka eller dag. Hur detaljrik du vill vara avgör du helt själv.

Det kan vara en att-göra lista, en skissbok, anteckningsbok eller dagbok. Du lockas att bli mer kreativ och kommer hela tiden på nya sätt att använda metoden. Du kan till exempel

– Samla dina tankar: med bara papper och penna kan du få koll på vad du lägger tid på och få överblick över dina framsteg. 

– Organisera ditt liv: finn lugn i vardagen genom att attackera dina att-göra-listor på ett systematiskt, medvetet och produktivt sätt. 

– Skapa din egen framtid: har du drömmar och nyfikenheter? Ska drömmarna stanna som drömmar eller göras till målformuleringar? Ta vaga drömmar och nyfikenheter till meningsfulla mål, och bryt sedan ner dessa mål till genomförbara steg som leder till stora förändringar. 

Varför är fungerar Bullet Journaling?

Att få ner uppgifter, projekt och mål på papper avlastar hjärnan. Alla till hälften avslutade uppgifter är lösa trådar som hjärnan inte kan koppla bort. Det mest effektiva sättet att försäkra ditt undermedvetna om att allt är under kontroll är att skriva ner dem. När du sedan bockar av dina uppgifter fylls ditt sinne med välbehag, och en känsla av lugn och energi infinner sig.

Smartare av BuJo

Forskare menar att det sker något i din hjärna när du sitter med ett tomt papper och penna framför dig. När man skriver för hand så minns man en vecka sneare mer sammanhang än om du skriver på datorn (Studie om att skriva noteringar)

Du kan bli lugnare och mer kreativ när du sätter dig ner för att skriva.

Din BuJo blir lika unik som dig som skriver. Ingen ser likadan ut. Den passar ditt liv, dina tankar och ditt sätt att organisera och strukturera ditt liv.

Utseende

Om du googlar så ser du att alla BuJo´s ser helt olika ut, precis som det ska vara. Du behöver inte kunna rita, skriva snyggt eller fancy – skapa din egen stil! Våga vara du, våga prova och våga gilla.

”Rappid logging” kallas det när du snabbt skriver ner allt du vill få gjort under en dag. Du kan strukturera upp dina snabba anteckningar hur du vill, men det finns ett generellt tillvägagångssätt som fungerar bra:

Uppgifter anges med en bock

Händelser anges med cirklar

Anteckningar anges med tankstreck

När en uppgift är klar kan du ändra bocken till ett ”X”.

Därefter kan du kategorisera dina anteckningar med olika beteckningar för att sätta dem i ytterligare sammanhang. Pröva till exempel detta:

Sätt en stjärna vid prioriterade uppgifter

Sätt ett utropstecken för inspiration

Sätt ett öga framför sådant du vill sätta dig in i på ett djupare plan

Kom igång guide:

Vissa skapar dagsloggar, andra veckoscheman. Det finns ”färdiga” listor med symboler för att bocka av eller flytta fram olika sysslor. Skapa gärna dina egna symboler.

Första sidorna:

1. Innehållsförteckning. Jag har sparat rum för fem sidor att skriva innehållsförteckning. Eftersom min Bujo har x numrerade sidor, så vill jag kunna skriva upp vad som finns på vilken sida. Blir så mycket lättare då att hitta tillbaka.

2. ”Future log”, är det som kommer efter min innehållsförteckning. Där har jag skrivit upp månaderna ett år framåt, och lämnat rum för att skriva upp födelsedagar, aktiviter och planering framåt.

Sen kommer en instagram-tracker, menskalender, hus-tracker med allt som ska göras i husbygget, en lista på idéer på blogginlägg och sen börjar min bujo på riktigt med en månadsvy och veckodesign.

Förslag på symboler:

• = det här betyder att det är något jag ska göra under dagen. Därefter förvandlas endera den till ett kryss eller en framåtpil.

△ = en triangel betyder ett event, möte eller arbete. Egentligen skulle jag vilja ha en egen symbol för arbete, men har inte hittat något som passar.

X = den där pricken jag först visade, förvandlas till ett kryss när jag gjort det.

/ = Och innan det blir ett kryss, så ser det ut så här. Det betyder att jag påbörjat något.

> = Hann jag dock inte med allt, så använder jag mig av denna symbol för att flytta fram något till en ny dag.

– = det här betyder en notering, de gånger jag vill förvandla min bullet journal till en dagbok. Då skriver jag lite om dagen.

Våga prova:

Du bara måste testa dig fram.

Släpp perfektionisten inom dig och skapa det som funkar för dig.

Googla för inspiration!

Böcker för att komma igång eller utvecklas.

Index

Numrera sidor

Månad: Skriv namnet på månaden på båda sidorna. Den vänstra skriver du datum, den högra lista på prioriterade uppgifter att göra.

Vecka: Dela pappret horisontellt i 7 rader.

Dag: Dela pappret i två rader. Övre dag och tider, undra för uppgifter. Klarmarkera eller flytta uppgifterna.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"