Möt din instruktör

Hej! Det är jag som är Sofia. Här kan du bekanta dig med vem jag är och hur min träningsfilosofi har växt fram.

Som ny hundägare 2010 gick jag min första vardagslydnadskurs via en lokal kennelklubb. De första instruktörerna var en man och kvinna med lång erfarenhet av brukshundar. De förespråkade en konfliktfri och belönande kommunikation med hunden, inga ryck i kopplet, inga “föreläsningar” eller “skäll” på hunden. Det kändes som att vi jobbade med våra hundar, inte emot. Hundträning blev så himla roligt redan från början!

Jag fick vara taxägare i 13 år med Alf och Theo. De fick somna in i mars 2022 efter lång tids sjukdomar och krämpor. Så mycket dom har lärt mig och så mycket jag har att tacka dom för! När vi skulle skaffa tax fick vi de klassiska kommentarerna som “det är det tjurigaste du kan ta hem” och “det går inte lära en tax att sitta” – stilen. Så fel alla dom hade! Det handlar inte om djuren kan lära sig – det är inbyggt i dem alla. Det handlar om hur DU som ägare lär ut – och vilken lön DU betalar för utfört arbete. Skulle du arbeta under dåliga avtal?

Jag påbörjade min utbildning till klickerinstruktör/trickhundsinstruktör, efter att Alf och Theo fått somna in. Nu när jag ser tillbaka på filmer och videos så kan jag så klart urskilja fel jag gjorde då – som självlärd klickertränare. Våra hundar är otroligt förlåtande och styrkan med just positiv förstärkning är ju att ingen skada sker om det blir tokigt ibland, jämfört med om man jobbar med bestraffning med dåligt timing. Det är ren misshandel om man inte jobbar med absolut timing och är konsekvent.

Det går att lära djur att göra olika beteenden på flera olika sätt. Jag väljer positiv förstärkning och klickerträning som är etiskt, vetenskapligt bevisad som effektiv för inlärning och framförallt för att det är så roligt att se en glad hund som gör sitt bästa för att försöka klura ut nästa steg. Du får en hund som blir bra på problemlösning, som vågar ta för sig och prova nya beteenden och som visar sann livsglädje. För mig finns det inget annat sätt att träna på.

Om vikten av tricks och trams!

Varför ska man lära sin hund olika trick och konster? Den behöver ju inte kunna detta. Är det något jag lärt mig så är det hur viktigt och nästan livräddande det kan vara att hunden kan göra ”trick” tillsammans med dig. Det är inte bara tricket i sig hunden lär sig när ni tränar – det är handsignalen, det är kroppskännedomen, det är beteenden som går att sätta ihop till nya “kombinationer”. Du lär dig också bli bättre på att läsa av din hund. Vi hade själv stor hjälp av att Theo kunde olika trick som att “spela död” (lägga sig på sidan) när han fick ett krampanfall i ryggen. Han skrek när vi tog i honom så hos veterinären kunde jag be honom lägga sig på sidan, eller andra positioner som veterinären ville, utan att jag behövde röra honom, genom att använda kända handsignaler. Det var nog det skonsammaste för både honom och för oss! Mindre risk för bett eller andra olyckor och minskade säkert stressen hos Theo som hade så ont.

Det viktigaste tycker jag är att komma ihåg att ALLA HUNDENS BETEENDEN (ljud som att morra, kroppsspråk och svansföring, öronens position, ögonkontakt eller avvärjande ögonkontakt osv) ÄR KOMMUNIKATION (dvs det säger något om hur hunden uppfattar den situationen och miljön och/eller dig i den situationen). BESTRAFFA ALDRIG KOMMUNIKATION!

Jag hoppas Du kommer få lika stor glädje i Din hundträning som jag har haft med mina, nu änglahundar. Din hund kommer garanterat tycka klickerträning är roligt och vilja vara med varje gång. Theo dansade när klickern kom fram! En sådan träningsglädje är guld värd. Jag är heller inte så kräsen: har du en kanin, en häst eller en höna du vill lära trick så hör av dig! Klickerträning fungerar utmärkt även för andra djursorter.

Till vardags jobbar jag som kurator med psykologisk behandling för människor med olika fysiska och psykiska sjukdomar. Jag har över 20 års erfarenhet av psykologi, psykologisk behandling, anknytningsteori och psykologiska principer för inlärning, något jag haft nytta av i hundvärlden. Jag är även verksamhetsutvecklare. Jag har varit ridlärare i många år innan jag slutade med hästar 2011.

Hoppas vi ses snart!

Sofia Sundvall

Min filosofi i utbildningssammanhang är att

  • Jag alltid kommer förklara vad jag föreslår att vi gör med din hund och varför
  • Jag kommer uppmuntra dig att fråga om du undrar över något
  • Jag kommer göra mitt bästa för att vara vänlig och göra dig trygg i att här blir du inte ifrågasatt eller dömd
  • Jag kommer fortsätta utbilda mig och använda mina resurser för att leverera bästa möjliga tjänst till dig
  • Hundens fysiska och emotionella välmående kommer vara högsta prioritet i all hantering
  • Jag kommer aldrig tvinga din hund att delta på något sätt
  • Jag kommer uppmuntra din hund att göra val genom att använda icke-hotfulla signaler och belöna motivation
  • I alla sammanhang göra mitt yttersta för att hunden inte ska hamna över sin tröskel och jobba med så lite stress som möjligt
  • Jobba så att du som hundförare alltid känner dig trygg med det som händer
  • Alltid möta din hund som en individ utifrån er unika situation – en metod passar inte alla
  • Jag aldrig skulle rekommendera något jag inte skulle utsätta mitt eget husdjur för
  • Aldrig rekommendera aversiva verktyg – något som kan skapa smärta eller obehag för hunden eller dig
  • Varje hund är värd det bästa från mig

Utbildningar

Påbyggnadsutbildning: Klickerinstruktörsutbildning, Hund Helt Enkelt, 2024

Utbildning: CTDI utbildning Kyra Suncance. Do More With Your Dog, Juli 2022

Onlinekurs: Lymfmassage för hund egenvård. Matilda Lindstaf. Juli 2024.

Onlinekurs: Beteende Bootcamp, Ulrika Marwik, Juli 2024

Onlinekurs: Etolog Illis AB; webbföreläsningsserie i fyra delar; Masterclass om djurens känslor. Januari 2022

Onlinekurs: Etolog Illis AB; webbföreläsningsserie i tre delar; Masterclass i utmanande beteenden och hur man kan arbeta med dem,
September 2022

Webbinar: Louise Ljungberg, Belöningsbaserad träning, Umeå hundungdom, Oktober 2022

Föreläsning: Eva Bodfält, Kontaktkontraktet, Studiefrämjandet Boden, November 2022