Förutom det uppenbara djurplågeriet som dessa valpar för utstå för att komma in i landet så kan de bära med sig smittor som gör både valpen och våra inhemska hundar sjuka. Det kan bli kostsamt och ledsamt för den nya familjen när valpen blir riktigt sjuk och kanske dör på kuppen.
Oftast annonseras de ut precis på samma sätt som uppfödda hundar i Sverige. I annonsen kan det stå att valpen är född i Sverige och har alla papper i ordning. Detta är förstås inte sant. Det finns indikationer på att det förekommer uppfödning av blandrashundar som sedan säljs med en snyfthistoria som någon tjänar stora pengar på. Så för att undvika att bidra till detta djurplågeri så rekommenderar Jordbruksverket följande:
- Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
- Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.
- Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
- Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
- Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
- Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
- Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
- Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
- Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.
Enda sättet att stoppa smugglingen är att inte köpa valparna. Finns ingen efterfrågan så finns inte marknaden. Om du misstänker att en valp är insmugglad så ska du kontakta Tullverket.
"The world is changed by your exampel, not by your opinion"