Fästingplågan!

Ja det är bara inse att fästingarna bosatt sig även här uppe i norr *suck* Man har hört nån gång att nån har sett en fästing nånstans tidigare men nu finns dom i bostadsområdena också. Ovan som man är att hantera dessa vidriga små kryp så vad gör man nu? Långbyxor hela sommaren och stövlar? I 25 graders värme? Glöm det då flyttar vi till Grönland!

Vad ska man tänka på för att hitta dom? Hur får man bort dom?

Än bär dom inte på sjukdomar här upp men det är ju bara en tidsfråga.

Skit också, vi har ju redan myggen räcker inte det?

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"
Publicerad i Alf och Theos vardag | 8 svar

Om Echosierra Hund

Blev hundägare första gången 2010 men har hanterat alla sorters djur innan som fjällkor, getter, höns, hästar, kaniner och grisar. Bloggar sedan 2010 på www.echosierra.se Jag har bara läst en bok i mitt liv som är värd att nämnas: Enzo och konsten att köra fort i regn.

8 Svar på “Fästingplågan!”

  1. Quila o Ronja

    Jaa, fästingar ja!!! Det måste väl vara det mest onödiga kryp som finns. Gör ingen som helst nytta……..mer än att vara vidriga!
    Här har vi väldigt mycket fästingar, plockar säkert bort 10-15 st varje dag……på varje hund! Ju tidigare man tar bort dom, dessto bättre. Jag använder “kofoten” till dom allra minsta. I övrigt använder jag fingrarna. Har upptäckt vikten av att KROSSA fästingarna! Dom biter sig fast igen om dom får chansen. Även om dom är nästan “fullmatade”.
    Använder inget fästingmedel, det är alldeles för många, otäcka biverkningar. Badar hundarna i tjärschampo. Går igenom hundarna efter skogspromenaderna, och då kan jag ta dom flesta.
    Skönt att höra, att Alf repar sig så bra.
    Ha en skön helg
    Susanne

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Usch och fy för så många festingar varje dag och på varje hund! *ryser*

      Jag har hört att man ska bränna dom för om man spolar ner dom i toan så överlever dom och förökar sig! Äckliga djur!!!

      Svara
  2. Lisa

    Don’t panic!
    Vi gör inget proaktivt mot fästingar hemma hos oss, varken för Billy och Ivan eller egen del. Våra hundar har päls som fästingarna inte riktigt gillar, och de få som biter sig fast är det bara att plocka bort. (Tips! Fästingpenna med lasso = mycket bra för människor. Fästingplockare som ser ut som en liten, liten kofot = mycket bra för hundar).

    Det är dessutom inte så farligt som man tidigare trott, det är få fästingar som smittar:
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/borreliarisken-trots-allt-liten_8376614.svd
    http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.488708?l=sv

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Vi fick en sån lassopenna när vi gick viltspår med goda resultat 🙂 Ska plocka fram den ur pärmen…

      Svara
  3. Eva H

    Här har vi klarat oss ovanligt bra i år. (Stockholms-området) Det enda vidriga värmen och torkan varit bra för…
    Håll extra koll på nos, ljumskar, öron. När mina får brukar de områdena vara ganska populära. Och bogen.
    På amris begränsar pälsen visserligen framkomsten i fästingarnas krypande, men jag tror det är ganska allmänt att området nära huvudet är extra utsatt. Fast det är väl givet, jyckar stoppar ju nosen i gräs och buskar där fästingar sitter o bara väntar…
    Har de fnulat runt i områden/buskar/äng du är orolig för så kika på killarna! Ofta kan man hitta odjuren innan de biter sig fast.
    Och så var försiktigt med att ta loss väldigt små! Jag har hört av vet. att sjukdomar inte verkar spridas alldeles omedelbart de biter sig fast, utan visst mest efter ungefär ett dygn (men kolla upp detta! Nya rön kan ha kommit.) Så jag väntar helst tills de hunnit äta kanske 10-12 timmar, då är de lättare att få grepp om så att man mer säkert får ut hela. Det är ju viktigt att få med huvudet, även om det inte är livsfarligt annars. (Brukar lägga dem i handfat, så ser man om de lever. Ska de helst, om inte annat för att de gott kan märka när man spolar ner dem 😀 )
    Så finns det ju en uppsjö av verktyg för att ta bort… Men det enklaste och som jag tycker lättaste för att just få med hela är faktiskt fingrarna! Det är bra verktyg vi har där.
    Ta också en extra funderare innan du går till apotek och köper “droppar” eller halsband eller liknande. Jag tycker att man hör lite för många som får biverkningar. (Tror min gamlings eksem beror på Ex-spot t.ex.) Själv kör jag med tjärsalva från Helena med Sigge Svamphund (finns i min lista, eller googla Skogsrået, om jag minns rätt) Den använder hon på S som går OTROLIGT mycket i fästingmarker och han klarar sig bra. (Tjära ogillas av alla möjliga småkryp, kan mota t.ex. pälsängrar också.)
    Oj så långt det blev! Hoppas det är ok 🙂 Men vi här i “södern” kan ju försöka komma med lite tips. (Hade hoppats ni skulle slippa, så kunde jag flyttat åt ert håll istället…)
    Hoppas Alf fortsätter åt rätt håll!

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Vår veterinär rekommenderar inte något fästingmedel än ioch med att inga sjukdomar rapporteras här. Så vi avvaktar med det. Tack för tipsen!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.