Då tar vi det ett varv till (inlärning vs undvikande)

Fortfarande verkar ju människor tro att man genom bestraffning kan få en hund (eller vilket djur som helst) att göra det man vill (lära sig ett nytt beteende). Hur kan man ens tro att någon lär sig något av att bli bestraffad? Så här kommer en enkel förklaring!

Ta exemplet: rumsrenhet eller koppeldrag

1) Bestraffning: Trycka valpens nos i kisset och tro att den förstår att den ska kissa utomhus. Effekt: Valpen, som inte kan kontrollera sin blåsa och som uppenbarligen har en husse/matte som inte sett signalerna att den är kissnödig, gör ifrån sig på golvet. Sen får den nosen tryckt i kisset. Vad betyder det för en valp? Inte någonstans i detta får  valpen veta att du vill att den ska kissa utomhus. Valpen blir osäker och rädd. Nästa gång den blir kissnödig så gömer den sig troligtvis då den inte vill bli bestraffad igen = undvikande beteende. Valpen börjar bara undvika det som uppenbarligen gör den osäker, rädd, tillfogar smärta. Du har inte lärt valpen någonting alls bara fått den att undvika dig. Ditt mål är väl antagligen att valpen ska förstå att den ska göra ifrån sig ute? Du skapar istället en rädd och otrygg valp som inte kommer söka dig för vägledning utan bara undvika dig då du är oförutsägbar. Den vet aldrig när bestraffningen kommer.

2) Inlärning: Valpen, som inte kan kontrollera sin blåsa, har en husse/matte som är observant och förebygger genom att ta ut valpen så ofta att den aldrig har chans att göra inne. Valpen får då automatiskt kopplingen att kissa gör man bara ute + att om man lägger till beröm när valpen kissar ute så blir den glad. Den förstår alltså att detta är något som matte/husse uppskattar = valpen gör mer av det! Du stärker valpens självförtroende och den kommer att söka dig för vägledning till rätt beteende eftersom att göra rätt lönar sig.

Samma med koppeldrag eller inkallning. Att få ett ryck i nacken här och där (utan att hunden förstår varför eller kopplar det till något annat) ger ingen inlärning. Inte heller att bli släpad till sidan. Hunden som går i sin egen tanke och ser en annan hund och går mot den, får sedan ett ryck i nacken. Hunden kan lika gärna koppla det till att “varje gång jag ser en hund” eller “varje gång jag luktar på kissfläckar” så får jag ont. Var i detta lär sig hunden att det är vid sidan du vill att den ska gå? Just det, ingenstans.

Inkallning: Känns det bra att komma till någon som står och skriker på dig eller som låter arg? Eller känns det bättre att gå till någon som är skitglad att se dig? Vilket lockar mer? Enkelt svar.

Om du istället belönar varje gång hunden går vid din sida så lär nog hunden försöka göra det oftare. Om du istället för att dra när kopplet är spänt, bara stannar och lockar på den och inte går frammåt förän den går vid din sida, eller vänder och går åt ett annat håll, så är chansen större att hunden kommer att välja att följa dig istället för att dra.

Om någon slår dig i huvudet varje gång du räknar fel, kommer du automatiskt då att börja räkna rätt? Antagligen inte. Du kommer antagligen sluta försöka också eftersom varje gång kommer en bok i huvudet och du vet fortfarande inte vad det rätta svaret är.

Om du istället får en chokladbit eller 20 kr varje gång du försöker och när du gjort rätt får du istället 100 kr. Kommer det att motivera dig att försöka igen? Antagligen.

Så, slutsatsen: Varför i hela friden vill man göra illa en valp? Varför tror man att enda sättet att lösa problemet är genom ett beteende som skrämmer? Tänk om tänk rätt!

Kom också ihåg att en hund kan kissa inne på grund av sjukdom/ohälsa. Mitt favoritordspråk som brukar användas vid hästhantering är :

Där kunskapen tar slut tar våldet vid!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “Då tar vi det ett varv till (inlärning vs undvikande)”

    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Ja jag blir så frustrerad när jag hör att det lever kvar! Huvva! Hur kan man behandla en valp så? Det är ju bara en bäbis.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.