Våra husdjur kan också få tandproblem

Våra hundar och katter är beroende av oss ägare för att må bra. Det är viktigt att ha tillräckliga kunskaper om djurens hälsa för att undvika onödigt lidande. Läs hela inlägget här.

Det kan vara svårt att veta om hunden lider av tandvärk. Hundar gör nämligen allt för att dölja smärta och svagheter, ett uråldrigt beteende för att inte mista sin plats i flocken. Katter visar ännu mindre att de mår dåligt. Oftast är dålig andedräkt, rött eller blödande tandkött och ovilja att man rör vid munnen, tecken på tandproblem. Men det kan också tyda på tandvärk om hunden eller katten kliar sig ovanligt mycket eller börja slicka på saker eller på sig själv mer än vanligt.

Går det så långt att tänder behöver dras ut på djuret, kan det bli riktigt dyrt för djurägaren. Det kan handla om tusentals kronor som försäkringsbolagen inte ersätter. Bolagen anser att djurägaren ska förebygga tandproblem genom god skötsel och ersätter bara tandskador som till exempel att hunden biter sönder en tand“.

Djuren lever närmare oss idag och vår kunskap ökar om djurens behov och hur vi bäst kan hjälpa dom. I och med att de lever så nära oss så har deras kostvanor och aktivitetsnivå påverkats utifrån människans behov och vilja. På gott och ont.

– Våra hundar blir äldre och vi har dem närmare oss idag än förr. Vi har småhundar i famnen och märker om de luktar illa ur munnen till exempel, säger veterinär Eva Molin.

Även tekniken och kunskapen hos veterinärer har blivit bättre de senaste åren. Idag röntgas tänderna djuren för att hitta tandproblem“.

Sen är det alltid tråkigt när aveln ställer till det får våra djur. Även om det inte är medvetet så lider djuren pga av vi väljer att göra av dom.

Småhundar drabbas mycket oftare av tandsjukdomar än stora hundar. Kanske får de mat med mindre tuggmotstånd och mer godis, men aveln är också en orsak.

– När små raser avlats fram har käkben och tänder inte hängt med i utvecklingen, förklarar veterinär Eva Molin. Käken är mindre och tänderna lite för stora. Det gör att det blir trångt för tänderna som inte får så mycket vävnad runt roten som en stor tand.”

Vi har nappat på Djursjukhusets erbjudande om gratis tandkoll varje år under maj månad. Alfs tänder ser bra ut och har lite tandsten. Veterinären sa att huruvida vi vill borsta tänderna på honom eller inte är upp till oss att avgöra. Nog vill vi ju göra det men det har varit svårt att vänja honom vid det och att komma ihåg att göra det. Något vi ska bli bättre på! Hellre förebygga än åtgärda!

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

2 Svar på “Våra husdjur kan också få tandproblem”

  1. Emma

    Vad skönt med en årlig koll av tänderna!
    Aska har förhållandevis fina tänder, tror det beror på att hon äter färskfoder och regelbundet får köttiga ben att tugga på. Men hennes framtänder måste vi borsta, dom har börjat fått en del tandsten och om vi inte håller efter det kommer vi veterinären behöva göra ngt åt det. Tror att det beror på att hon inte använder de tänderna lika mycket när hon äter sina ben. För de andra tänderna har ingen tandsten alls!

    Håller med om att det är svårt att komma ihåg att borsta tänderna! Det glöms så lätt bort! Jag och husse har bestämt att vi gör en gång per dag, jag tar morgon och han kväll. Glömmer någon av oss blir dom förhoppningsvis borstade i alla fall en gång den dagen.

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Ja det var ett bra system. Vi ska försöka hitta nåt lättare sätt att borsta tänderna, tandborste gillar dom inte. Har provat gnugga lite med en trasa men d är också bökigt. Vad använder ni?

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.