Hundägare döms att betala 92 000 kr i skadestånd

I maj i år attackerades en 11-årig pojke av två hundar under en cykeltur med sin pappa. Hundarna hann bita honom i låret innan pappan kunde hjälpa sonen. Hundägaren ville hjälpa dem och bad dem komma in och tvätta såret. Då flög hundarna ut genom dörren och gick till ny attack. Pojken blev allvarligt skadad och även pappan fick bett av hundarna. Polisen omhändertog hundarna och de avlivades senare.

Läs hela nyheten här.

Nu har alltså hundägaren dömts av Tingsrätten att betala skadestånd på 92 000 kr till pojken och 3200 kr till pappan.

Läs hela nyheten här.

Äntligen kommer en dom som visar på allvaret i sådana här händelser. Det är inte bara den fysiska skadan som kan bli allvarlig. De psykiska menen efter en hundattack kan bli handikappande för den som drabbas. Rädslan att gå ut, att passera hundar igen. Om man inte tar ansvar för hundens uppfostran i tid så ska då åtminstone kosta i efterhand.

Själv är jag av åsikten att vi hundägare, SKK och hundklubbar och rasklubbarna måste jobba förebyggande, INNAN sådana här saker händer. Man måste locka de som i dagsläget väljer att inte gå hundkurser att anmäla sig. De som är aktiva och vill tävla har ofta vägen klar för sig redan innan valpen kommer. De vet vilka kurser de vill gå och på vilket sätt de avser aktivera hunden. Men alla de ägare som kanske impulsköper en hund, som väljer ras utan att ha koll på bakomliggande egenskaper och som saknar kunskap grundläggande kunskaper om inlärning och uppfostran är de som behöver det mest.

Hur når vi de ägarna? Kan man ordna hundkurser i “kvartersgårdar”/parker istället för på klubbarna om människor har svårt att komma dit? Kan man ha kortare kurser, t ex dagskurser för att locka folk att börja lära sig mer, väcka intresse för längre kurser? Hur marknadsför man kurser? Känner sig alla välkomna? Det är inte så säkert att alla som vill gå kurs vågar anmäla sig om man känner att den ras man har inte passar in eller att det ligger mycket fördomar kring den ras man har. Kan man göra speciella grupper för detta?

Det fungerar inte att tvinga folk till saker. Då väcker man bara motstånd. Man måste istället locka med något som gör det värt att prova, att våga tänka nytt/tänka om. Att få veta att allt man kan eller tror sig kunna är fel, väcker också motstånd. Att bli bemött med respekt och intresse för den man är, är nog det viktigaste för att känna sig välkommen och våga komma tillbaka.

Jag är fortfarande mer rädd för hundägarnas tro på att stora starka hundar ska “tryckas ner”, “sättas på plats” och “tydligt visa vem som bestämmer så de inte tar över” är långt mer farligt än hundraserna/hundarna i sig. Så det är ägarna vi måste påverka. Hundkörkort? Ja kanske.

Ja det finns mycket att fundera på. Viktigaste är att någon (SKK, rasklubbar osv) börjar agera och inte sitter och väntar på att någon annan ska göra det.

Själv förespråkar jag att gå valpkurs/unghundskurs för de jag pratar och möter. Jag hjälper gärna till att hitta rätt kurs om de ber om det samt tipsar om instruktörer som jag vet jobbar med positiva metoder. Det är vad jag som privatperson kan göra iaf.

"The world is changed by your exampel, not by your opinion"

4 Svar på “Hundägare döms att betala 92 000 kr i skadestånd”

  1. Terése

    Vi har ju dragit igång lite hundpromenader i det lilla samhället som jag tillhör, och skall också ha lite övningar i framtiden. Jättemånga som är intresserade och har massvis av medlemmar på facebook-sidan. Många har dragit sig för att komma med sina hundar, då de är rädda för att deras hundar inte kommer sköta sig. Men nu verkar det gått fram att ALLA hundar är välkomna, att det är meningen att fungera som hjälp för hundar som har problem med andra hundar. Tänker väl att något sådant borde vara vanligare, och att det kanske skall gå att söka något bidrag för att hålla i sådant. Vi har tur och har en tjej som är utbildad instruktör som skall vara med ibland också, och hon tycker själv att mer sådant borde finnas.

    Sedan så är det ju detta med vad vi visar för hundmänniskor i media. Nu har ju P3 slängt in en hundexpert som har gått utbildning hos Cesar Millan, t.ex. Det räcker väl ändå med sådant, och blir väldigt besviken då det ändå är public service det handlar om, och just P3 som når så många unga också.

    Svara
    • Matte Sofia Inläggsförfattare

      Varför ska dom alltid ta med såna puckon i tv och radio? 🙁 De borde granska innehållet innan det sänds och kanske tillfråga SKK om det är lämpligt.

      Svara
  2. Malin

    Jag tror inte alla känner sig välkomna till brukshundklubben. Alla kanske inte änns har råd, jag såg på hjärta för djur. Alla har inte änns råd att köpa hundmat. Personligen tycker jag bitskadorna blivit så allvarliga att det är dags att ge bidrag så alla som inte har råd att gå hundkurs ska ha möjlighet. Problemet ligger enligt mig mycket i samhället och segregerings problemen 🙁

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.